24 Termes solars: el començament de l'hivern

El començament de l'hivern, o Lidong (xinès: 立冬) reflecteix el canvi de les estacions, indicant que comença l'hivern. És el 19è terme solar de l'any i cau el 7 de novembre d'aquest any.

Atès que la Xina és un vast territori, la diferència de temperatura entre el nord i el sud és gran. Els meteoròlegs van definir l'hivern com el període amb una temperatura mitjana inferior a 10 ℃ durant cinc dies continus.

Lidong sempre cau al novembre. Quan comença a nevar al nord de la Xina, i la temperatura mitjana a la majoria de les àrees de la meseta Qinghai-Tibetana, Mongòlia Interior i la província de Heilongjiang podria ser inferior a -10 ℃, la part meridional del país encara és molt calenta, amb una temperatura mitjana entre 12 ℃ i 15 ℃. La diferència de temperatura entre la ciutat més septentrional i la ciutat més meridional podria ser més de 30 ℃.

Quan la neu apareix al nord de la Xina, es precipita principalment al sud. Per exemple, les precipitacions a la conca de Sichuan, al sud de Guizhou i al sud-oest de Yunnan podrien arribar als 50 mm o més. La província de Yunan és càlida en dies assolellats i freds en dies de pluja, com diu un vell refrany: "És com la primavera tot l'any, però es converteix a l'hivern una vegada que arriba la pluja".

c03fd55e3d691b6b589911